May 23, 2022
Ganzenexpres door de sneeuw

Ganzenexpres door de sneeuw

Ganzenexpres door de sneeuw
Om het Ganzenbestand in Nederland en Belgiƫ een zetje in de rug te geven besloot het platform van de EPS op verzoek,om wat top dieren uit Duitsland te importeren. Na een lange zoektocht, kwaliteit ligt niet voor het oprapen, kwam de logistiek om de hoek kijken, we wilde niet half Duitsland af reizen. Nu is organiseren wel aan Kenneth Broekman toevertrouwd, hij wist het zo te regelen dat we in 1 dag heen en weer alle ganzen die we wilde hebben konden ophalen. Onze vriend Peter Meise uit Bielefeld had de meeste dieren voor ons verzameld maar kon de dieren niet weken lang huisvesten. Maandag 27 december moest en zal het gebeuren, dan moesten we de ganzen ophalen, een taak voor Kenneth Broekman en Dirk de Jong.

Dagen lang angstvallig de weersvoorspellingen in de gaten gehouden, tweede kersdag groen licht en konden we maandagmorgen om 7.00 uur vertrekken uit Someren. Achteraf hebben we ontzettend veel geluk gehad, het is een van de weinige dagen geweest in die periode dat de wegen redelijk te rijden waren, er heeft vast een ganzenengeltje met ons mee gereden. Hadden wij hier in Holland veel sneeuw, we hebben met eigen ogen kunnen zien dat er daar in Duitsland nog veel meer lag, voor het eerst in 30 jaar. Het was een spannende reis maar, wat hebben we mooie plaatjes gezien. Prachtig om te zien was ook dat toen we bij de familie Meise aan de koffie zaten er een hele koppel geelgorzen in de tuin neerstreek, als natuurmens gaat je hartje dan sneller kloppen. idnpoker

Er moest echter gewerkt worden, de auto moest geladen worden het valt niet mee om 10 grote ganzen en een koppel eenden netjes en verantwoord in een Berlingo te stapellen. Onze lading bestond uit 1- 5 Toulouse ganzen, vitaal, imposant met de dikke korte nekken, een koppel Frankische landganzen en een koppel Boheemse ganzen, deze laatste zijn de kleinste ganzen soort ter wereld. Dan hadden we nog een koppel Cayuga eenden bij ons, alles paste precies en kon de terugtocht aanvaard worden. Nu maar hopen op een prachtig voorjaar en een heel voorspoedige fokjaar. Laat 2011 maar komen, wij zijn er klaar voor, ach, voor een hobby moet je wat over hebben.

Als sommige keurmeesters nu eens inzagen wat voor moeite fokkers moeten doen om te proberen een paar mooie dieren in de kooi te krijgen. Dan zouden ze misschien veel minder kleine foutjes zoeken maar meer de schoonheden van het dier wat ze mogen beoordelen.